Hoppa direkt till innehåll
phone

Så här kopplar du upp telefoni hemma

När du beställer telefoni får du en så kallad telefondosa från din leverantör. Den kan se lite olika ut men fungerar på samma sätt; den omvandlar de digitala signalerna från fibernätet till analoga telefonsignaler.

Bara telefoni

Har du bara en telefonitjänst kopplar du telefondosan till ditt stadsnätsuttag med en nätverkskabel (Ethernet). Sedan ansluter du telefondosan till ditt första telejack, så blir alla dina telefonuttag anslutna till bredbandet. Du kan använda din vanliga telefon (fast eller trådlös).
Läs instruktionen som medföljde telefondosan för igångsättning av tjänsten så är du snart redo för dina första bredbandssamtal.

Telefoni och dator

Om du använder stadsnätsuttaget till fler tjänster, Internet och tv så behöver du en router eller switch. Det är ett slags grenuttag som ger dig fler portar att koppla in utrustning till.
Du ansluter telefondosan till routern som i sin tur ansluts till stadsnätsuttaget. Sedan kopplar du övrig utrustning till de olika portarna i routern. Och det går naturligtvis bra att använda en trådlös router också.