#logo
  • Förstasidan
  • Om Stadsnätet
  • Nätanslutning
  • Internet
  • Telefoni
  • Tv
  • Tjänsteguiden
  • Företag
  • Kundservice
  • Driftstatus
  • Teknik
  • Vad är fibernät?
    Vi bygger nätet med fiberoptiska kablar. Fiberoptik är en teknik för dataöverföring. Överföringen av informationen sker genom att data skickas som ljusblixtar i en glasfiber från en punkt till en annan. Kapaciteten i fibern är i det närmaste obegränsad och man tänjer hela tiden på hur mycket data man kan skicka. Man kan idag skicka över 20 Terabit/s i en enda hårstråtunn fiber. Detta gör att vi kommer att kunna möta framtidens ökande krav och erbjuder därför en framtidssäker lösning.
    Senast uppdaterad 2011-09-01 15:45:00
  • Vad är en DRG eller CPE?
    Via det öppna nätet kan du ha flera tjänster samtidigt. Förutom Internet så är det TV och telefoni som ställer de högsta kraven på bandbredd.
    Ska du utnyttja två eller fler bandbreddskrävande tjänster rekommenderar vi att du skaffar en DRG (Digtal Residential Gateway) för att säkerställa kvaliteten på dessa tjänster.

    Vad DRG:n gör är att den delar upp och kvalitetssäkrar bandbredden för data, telefoni och TV. Det gör att kapaciteten i ditt uttag kan ökas om om du surfar, ringer och tittar på TV samtidigt. Eller omvänt, TV-bilden blir inte sämre när någon ringer och spelar spel över Internet. Du ansluter datorn, telefonen och TV:n till separata uttag i DRG:n. Samtidigt hjälper DRG:n oss på att felsöka om det blir störningar.

    CPS (Customer Premises Switch), CPE (Customer Premises Equipment) och DRG är alla benämningar på samma sak.
    Senast uppdaterad 2011-09-01 15:45:00
  • TV
  • Vad är det för skillnad på bredbands-tv och öppen tv?
    Bredbands-tv (IP-tv) fungerar som t ex tv via parabol. Du bestämmer dig för en leverantör och köper de programpaket du vill ha bland deras alternativ. Leverantören håller med en digitalbox. Enda skillnaden är att tv-signalerna sänds digitalt via fibernätet.

    Öppen tv innebär att du köper en s k basbox, en digitalbox som alla leverantörer kan använda. Det ger dig valfriheten att kunna välja och mixa programpaket och kanaler från flera leverantörer.
    Senast uppdaterad 2011-09-01 15:45:00
  • Vad är det för skillnad på kabel-tv och bredbands-tv?
    Kabel-tv levereras analogt med ett basutbud, du behöver inga digitalboxar och har möjlighet att kolla på olika kanaler på olika tv-apparater. Men du kan även få signalen digitalt genom att beställa det av din tjänsteleverantör. På det sättet kan du välja att ha en digitalbox till valfri tv för bästa bildkvalitet och ha analog signal till resterande tv-apparater .

    Bredbands-tv (eler IP-tv) levereras däremot alltid digitalt, du behöver då en digitalbox till varje enskild tv. Digitalboxen får du av den tjänsteleverantör du väljer. Bredbands-tv erbjuder fler möjligheter som till exepel hyra film, video on demand, spela spel med mera.
    Vill du veta mer om våra tjänster och leverantörer, se under Beställ tjänst.
    Senast uppdaterad 2011-09-01 15:45:00
  • Internet
  • Varför står det 10/10 Mbit/s?
    Det innebär att datatrafiken kan strömma med 10 Mbit/s i båda riktningarna, det vill säga både nedströms och uppströms, både när du laddar ner data som när du sänder data. Det kallas ofta för full duplex eller symmetrisk överföring.

    ADSL, kabelmodem och annan teknik som nyttjar kopparnätet erbjuder normalt inte samma hastighet åt båda hållen. Har du en 24 Mbit/s anslutning har hög nedladdningskapacitet men kan bara skicka med 1-2 Mbit/s. Data över kopparledningar är oftast assymetrisk.
    Senast uppdaterad 2011-09-01 15:45:00
  • Tjänster i nätet
  • Tjänsterna fungerar inte
    Innan du gör en felamälan: Prova att stänga av boxen och dra ut kontakten. Vänta i fem, tio minuter. Sätt i kontakten och starta om boxen.
    Senast uppdaterad 2011-09-01 15:45:00
  • Internet
  • Hur byter man från ADSL till Stadsnät?
    Om du väljer samma leverantör i Stadsnätet är de enkelt. De har i regel ingen uppsägningstid eller kostnad för att byta från ADSL till Stadsnät. Kontakta leverantören och berätta att du vill byta, så får du besked om när du kan börja använda Stadsnätet istället.

    Om du byter till annan leverantör så måste du säga upp ditt nuvarande abonnemang och beställa ett nytt via Stadsnätet (se Beställ tjänst). Se till att du har god marginal mellan uppsägningstid och aktivering av tjänsten i Stadsnätet.
    Senast uppdaterad 2011-09-01 15:45:00
  • Telefoni
  • Vad behövs för att ringa via Stadsnätet?
    Du behöver en telefonidosa som du får från din leverantör. Du kan använda din vanliga hemtelefon både trådlös och fast. Din vanliga telefon ansluts till dosan som i sin tur kopplas till stadsnätsuttaget. Använder du flera tjänster via Stadsnät kopplas telefondosan till din DRG.
    Senast uppdaterad 2011-09-01 15:45:00
  • TV
  • Hur fungerar tv via fibernätet?
    TV via Stadsnätet är det modernaste sättet att ta emot digital-tv, utan parabol eller antenn. Du får skarpare bild, bättre ljud och tillgång till det största kanalutbudet, även HDTV. För att ta emot digital-tv behövs en tv-box som du ansluter till din DRG.
    TV via Stadsnätet erbjuder ofta också video on demant-tjänster, hyrfilm och spel.
    Senast uppdaterad 2011-09-01 15:45:00
  • Teknik
  • Hur säkert är nätet?
    När du ansluter dig till ett nätverk är det möjligt för dig att ta del av information som finns på andra datorer i nätverket. På samma sätt är det möjligt för andra att ta del av information som finns på din dator. För att förhindra att obehöriga surfar in (ansluter) till din dator utifrån är det viktigt att du har hög säkerhet.
    Senast uppdaterad 2011-09-01 15:45:00
  • Mer om säkerhet
    Användarnamn och lösenord
    Förvara alltid användarnamn och lösenord på en säker plats där endast du kan komma åt dem. Lämna aldrig ut dem till någon. Var lite klurig när du skapar lösenord så att andra inte kan gissa sig fram.

    Om du tycker det är svårt att hitta på lösenord som är tillräckligt säkra kan du använda länken till höger som tar fram ett säkert lösenord för dig.

    Delade kataloger
    Dela inte ut kataloger om du inte är helt säker på hur det fungerar. I värsta fall kan du ge helt främmande människor tillgång till dina filer.

    Stäng av datorn
    När din dator är avstängd är det omöjligt att ansluta till den. Stäng därför av datorn när du inte använder den. På så sätt kan du förhindra att obehöriga tar sig in i ditt system.

    Du är inte anonym
    Tänk på att du inte är anonym på Internet. Allting du gör registreras i olika loggfiler.

    Egen brandvägg för ökad säkerhet
    Ett mycket bra sätt att öka säkerheten är att använda en så kallad brandvägg, ett filter som stoppar obehörig trafik. Med hjälp av en brandvägg kan du förhindra att obehöriga får tillgång till din dator. Många operativsystem har inte tillräckligt hög säkerhet, vilket innebär att du utsätter dig för en risk varje gång du ansluter till ett nätverk (Stadsnät, Internet). En brandvägg består av en eller flera komponenter vars uppgift är att filtrera all nätverkstrafik och stoppa obehörig trafik.
    Alla som har en fast anslutning till ett nätverk (Stadsnät, Internet) bör med andra ord ha någon form av brandvägg.

    Oskyddade trådlösa nätverk
    Om du använder trådlösa nätverk hemma eller på jobbet ska du se till att de är lösenordsskyddade och krypterade. Annars kan vem som helst surfa in på ditt nätverk.
    Senast uppdaterad 2011-09-01 15:45:00
  • Anslutning
  • Vad kostar det?
    Fastighetsägaren, bostadsrättsföreningen, villsamfälligheten eller villaägaren betalar en fast engångsavgift plus månadsavgift för anslutning till Stadsnätet.

    Hushåll och företag betalar tjänsteleverantörerna för de tjänster de väljer i nätet.
    Se Tjänster i nätet för aktuella tjänster och priser.
    Senast uppdaterad 2019-05-09 14:59:00
  • Hur blir man ansluten till det öppna fibernätet?
    Vi ansluter fastigheter och villaområden. Är du privatperson bör du bearbeta din hyresvärd eller fastighetsägare, bor du i villa eller bostadsrättsförening kontaktar du din samfällighet eller styrelse.
    >Läs mer här.
     
    Senast uppdaterad 2011-09-01 15:45:00
  • Hur ansluter man en fastighet?
    Fibernätsförbindelsen överlämnas i en punkt (fastighetsswitch) i fastigheten. Till denna anslutningspunkt kopplas fastighetens interna nät, ett s k LAN (Local Area Network) som distribuerar förbindelsen till användarna. För ett villaområde behövs ett motsvarande villaområdesnät.
    Senast uppdaterad 2011-09-01 15:45:00
  • Vad är och hur bygger man ett fastighetsnät?
    Ett fastighetsnät börjar där vårt fibernät slutar. Fastighetsnätet i ett flerbostadshus är endera ett kopparnät för dataöverföring eller en fiberkabel som går vidare in i varje lägenhet i huset. I företagsfastigheter är fastighetsnätet oftast ett kopparnät som går till varje lokal i fastigheten.

    Vi har fler samarbetspartners som är lämpliga att bygga fastighetsnät och villaområdesnät.

    Senast uppdaterad 2011-09-01 15:45:00
  • Tjänster i nätet
  • Hur erbjuder man en tjänst i nätet?
    Din anslutning är din port till nätet. Via den kan du erbjuda de tjänster du vill. Vi dimensionerar anslutningen efter de behov du har och tecknar ett tjänsteleverantörsavtal.
    Senast uppdaterad 2011-09-01 15:45:00
  • Om det öppna nätet
  • Vad innebär ett öppet nät?
    Det innebär öppenhet, valfrihet och mångfald Det råder valfrihet att ansluta sig till nätet, valfrihet för leverantörer att erbjuda sina tjänster och valfrihet för varje användare att köpa de tjänster som passar - vi kallar det valfrihetens bredband! Detta innebär fri konkurrens vilket leder till bättre kvalitet och lägre priser.
    I slutna nät bestämmer nätleverantören vad du ska få tillgång till. Vårt nät är ett öppet nät, här är det du som bestämmer.

    Senast uppdaterad 2011-09-01 15:45:00
  • Är nätet framtidssäkert?
    Överföring av ljud, bild, data, TV/radio och programvaror för skilda behov, via snabba digitala vägnät är både verklighet och framtid. Ser vi i backspegeln på datakommunikationernas utveckling så är det framför allt kraven på kapacitet som begränsat utvecklingen. Med fiberteknik har vi inte längre någon begränsning. Varje hårstråtunn glasfiber har en nästan obegränsad kapacitet. Redan med dagens teknik går att överföra flera biljarder databitar per sekund. Då inser man att ett knippe fibertrådar ger oss obegränsade möjligheter inför framtiden. Därför rekommenderar vi att man också bygger dagens och morgondagens fastighetsnät och villaområdesnät med fiber (som bara är obetydligt dyrare än koppartråd).
    Senast uppdaterad 2011-09-01 15:45:00
  • Teknik
  • Hur är det med säkerheten?
    På ett öppet nät bestämmer var och en sin egen säkerhet, eftersom du är en del av det öppna nätet när du är uppkopplad. Vill du vara riktigt säker mot intrång bör du därför installera en s k brandvägg (ett sorts filter) för att skydda din dator och hålla dig uppgraderad med antivirusprogram.
    Senast uppdaterad 2019-05-09 15:02:00
  • Vad är bredband?
    Bredband handlar om hur stora mängder digital information som kan överföras per tidsenhet. Regeringens Bredbandsforum har satt som mål att Sverige ska ha bredband i världsklass och att 90 % av alla hushåll ska ha tillgång till 100 Mbit/s innan 2020.

    I det öppna Stadsnätet ansluts de flesta lägenheter och lokaler med 100 Mbit/s i båda riktningarna, men beroende på vilken tjänst som du väljer kan hastigheten anpassas efter ditt behov. Väljer du bara 10 Mbit/s för internet får du det, då har du 90 Mbit/s kvar till annat som till exempel TV. Fibertekniken har i princip obegränsad kapacitet och i dagsläget utnyttjar vi endast en bråkdel av kapaciteten.

    Vårt bredband är s k äkta bredband. Tyvärr kallas allt för bredband idag, även långsamma ADSL-ansiutningar på 0,5 Mbit/s.
    Senast uppdaterad 2011-09-01 15:45:00
  • Internet
  • Hur fungerar det med Internet?
    Det öppna nätet är anslutet till Internet via de Internetleverantörer som tecknar avtal med oss. Det innebär att du själv kan välja Internetleverantör. De har en höghastighetsanslutning och erbjuder en mycket snabb påfart till Internet.
    Andra bredbandsleverantörer erbjuder oftast s k monopolnät utan konkurrens och de är i regel bara intresserade av att plocka russinen i kakan och låsa in fastighetsägaren och slutkunden i långa avtal.

    Senast uppdaterad 2011-09-01 15:45:00
  • Digitala hjälpguider
  • Kan ni förklara vilka fibertjänster som finns?
    Ja, i den här digitala hjälpguiden förklarar vi mer om bredband, telefoni och TV.

    Klicka för att titta: Tjänster
    Senast uppdaterad 2020-09-07 12:43:00
  • Kom igång med bredband, telefoni och TV
    I den här interaktiva videon förklarar vi hur bredband fungerar och hur du kommer igång.

    Klicka för att titta: Kom igång

    Senast uppdaterad 2020-09-07 13:10:00
  • Hur kan jag felsöka själv?
    I den här interaktiva videon förklarar vi du kan felsöka.

    Klicka för att titta: Felsökning
    Senast uppdaterad 2020-09-08 13:33:00

Frågor och svar

Här hittar du de vanligaste frågorna och svaren om bredband, öppna nät och hur man blir ansluten.
Vårt telefonnummer: 0173-25 27 72
E-post:
#citynet_logo